niedziela, 5 kwietnia 2020

Sprawność CUKIERNIK

Sprawność to zdobycie pewnej umiejętności w jakiejś dziedzinie...
Po prostu zdobędziesz tutaj sprawność CUKIERNIKA po upieczeniu CHAŁKI ;)


Nasz chałka będzie miała chrupiącą skórkę, aromatyczne ciasto i nieziemską kruszonkę.
Smakuje z masłem, dżemem, miodem... Do tego zapach w kuchni, który będzie się unosił kilka dni.




Co będzie nam potrzebne?


Na ciasto:
  1. szklanka mleka
  2. 6 łyżek cukru,
  3. 0,5 kg mąki
  4. 1 jajko
  5. 20 g drożdży
  6. 60 g masła
  7. szczypta soli, aby ciasto nie było mdłe


Na kruszonkę:
  1. 0,5 szklanki mąki
  2. 40 g masła
  3. 3 łyżki cukru
  4. można dodać cukier waniliowy (1-2 łyżeczki)


Dodatkowo: 1 jajko


Sposób przygotowania:

Przygotujcie zaczyn z pokruszonych drożdży w 1/2 szklance mleka z i łyżką cukru.

Pozostałe składniki umieśćcie w misce, następnie dodajcie przygotowany wcześniej zaczyn i wymieszajcie.


Musicie mieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odrywać się od ręki.




Tak wyrobione ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.



Teraz czas na kruszonkę. Wszystkie składniki należy zagnieść i pokruszyć.



Wracamy do naszego wyrastającego ciasta,które należy podzielić na trzy części. Z każdej części musicie zrobić wałek o długości blaszki. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia.


 Wałki przełożyć na blaszkę i zapleść warkocz.


 Końce warkocza zagnieść i podwinąć. Odstawić ciasto do wyrościęcia.


 Kiedy chałka wyrośnie posmarujcie ją rozbełtanym jajkiem (białko i żółtko).


 Następnie posypcie kruszonką.Nie zapomnijcie pokruszyć boki i lekko docisnąć
ręką.


Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie w temp. 180 st. C przez 30 min. 



Pamiętajcie, że chałka musi wystygnąć przed jedzeniem.


Tak jak mówiłam?
 Aromatyczna z chrupiącą skórką,miękkie i delikatne ciasto?

No i ten obłędny zapach w kuchni...

Komentujcie, przesyłajcie zdjęcia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz